Paşaportul simplu electronic

Paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români adulţi cu domiciliul în România

  • Ambasada vă poate elibera un paşaport simplu electronic numai dacă aveţi CARTE DE IDENTITATE VALABILĂ.
  • În cazul în care cartea dvs. de identitate a expirat, aveţi posibilitatea să solicitaţi un paşaport simplu electronic cu domiciliul în străinătate („paşaport CRDS ”).

Pentru obţinerea unui paşaport simplu electronic, trebuie să depuneţi PERSONAL la sediul Secţiei Consulare, următoarele documente în ORIGINAL şi COPIE:

  1. Cartea de identitate românească.
  2. Dovadă de şedere legală în Slovacia.
  3. Paşaportul expirat/care este pe cale să expire.

Facultativ, recomandam să aveţi la dvs. şi certificatul de naştere (românesc / emis de Oficiul de Stare Civilă din România / care are înscris un Cod Numeric Personal - CNP) şi cel de căsătorie românesc (dacă este cazul), sentinţa / sentinţele de divorţ, definitive şi irevocabile, pronunţate de un tribunal românesc, certificatul de deces al soţului/soţiei, în original, dacă este cazul.

PROCEDURA:

La Secţia Consulară a Ambasadei României la Bratislava cererile sunt primite în ordine cronologică, pe bază de programare obţinută prin portalul www.econsulat.ro.

În momentul depunerii actelor este necesar să plătiţi contravaloarea serviciului consular: 59 euro. La înmânarea banilor, funcţionarul consular vă va elibera obligatoriu o chitanţă.

Cererea de eliberare a paşaportului se emite automat la ghişeu, odată cu depunerea documentelor şi preluarea datelor biometrice (fotografie de tip paşaport, amprente digitale, semnătură). Vă rugăm să nu solicitaţi funcţionarului consular, în avans, formulare de completat, pentru că ele nu vă pot fi înmânate decât după ce cererea dvs. a început să fie procesată.

RECOMANDARE: Pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei, vă rugăm să purtaţi îmbrăcăminte de culoare închisă.

Timpul de procesare a cererii la ghişeu este de 20-30 de minute. În rare cazuri, timpul se poate prelungi şi la o oră. Cererea dvs. este procesată de funcţionarul consular cât timp dvs. vă aflaţi la ghişeu şi este trimisă on-line, în aceeaşi zi, la Serviciul de Paşapoarte din România. Ulterior, Ministerul de Interne va fabrica paşaportul în ţară (conţine un cip electronic care poate fi realizat doar în ţară) şi este trimis la Secţia Consulară unde ajunge după 3 - 5 săptămâni de la momentul depunerii cererii. În rare cazuri, această perioadă se poate prelungi până la 90 de zile.

Cum intru în posesia paşaportului?

După 5 săptămâni de la depunerea actelor, paşaportul dvs. ar trebui să fi fost deja trimis din ţară, de la Serviciul Paşapoarte, şi să se afle la Secţia Consulară din Bratislava. Pentru a verifica dacă noul dvs. paşaport a sosit, vă rugăm să contactaţi telefonic Secţia Consulară.

Pentru a ridica paşaportul, va trebui să vă prezentaţi personal la Secţia Consulară şi să vă identificaţi cu pașaportul anterior sau, în funcţie de caz, cu cartea românească de identitate.

 

Ghidul alegătorului român din străinătate

30.10.2019

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI DIN ANUL 2019 …

Scrutinul electoral pentru alegerea Președintelui României

30.10.2019

FOARTE IMPORTANT ! Scrutinul electoral pentru alegerea Preşedintelui României – noiembrie 2019 – In…

Consultare publica - secții de vot pentru alegerile prezidențiale

24.09.2019

Stimaţi concetăţeni, În zilele de 8-10 noiembrie 2019, respectiv, 22-24 noiembrie a.c., va fi organizat…

Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice

27.08.2019

Stimati concetateni, Va informam asupra faptului ca noul ghid privind rezidenta fiscala poate fi accesat la…