Paşaportul simplu electronic

Paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români adulţi cu domiciliul în România

  • Ambasada vă poate elibera un paşaport simplu electronic numai dacă aveţi CARTE DE IDENTITATE VALABILĂ.
  • În cazul în care cartea dvs. de identitate a expirat, aveţi posibilitatea să solicitaţi un paşaport simplu electronic cu domiciliul în străinătate („paşaport CRDS ”).

Pentru obţinerea unui paşaport simplu electronic, trebuie să depuneţi PERSONAL la sediul Secţiei Consulare, următoarele documente în ORIGINAL şi COPIE:

  1. Cartea de identitate românească.
  2. Dovadă de şedere legală în Slovacia.
  3. Paşaportul expirat/care este pe cale să expire.

Facultativ, recomandam să aveţi la dvs. şi certificatul de naştere (românesc / emis de Oficiul de Stare Civilă din România / care are înscris un Cod Numeric Personal - CNP) şi cel de căsătorie românesc (dacă este cazul), sentinţa / sentinţele de divorţ, definitive şi irevocabile, pronunţate de un tribunal românesc, certificatul de deces al soţului/soţiei, în original, dacă este cazul.

PROCEDURA:

La Secţia Consulară a Ambasadei României la Bratislava cererile sunt primite în ordine cronologică, pe bază de programare obţinută prin portalul www.econsulat.ro.

În momentul depunerii actelor este necesar să plătiţi contravaloarea serviciului consular: 59 euro. La înmânarea banilor, funcţionarul consular vă va elibera obligatoriu o chitanţă.

Cererea de eliberare a paşaportului se emite automat la ghişeu, odată cu depunerea documentelor şi preluarea datelor biometrice (fotografie de tip paşaport, amprente digitale, semnătură). Vă rugăm să nu solicitaţi funcţionarului consular, în avans, formulare de completat, pentru că ele nu vă pot fi înmânate decât după ce cererea dvs. a început să fie procesată.

RECOMANDARE: Pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei, vă rugăm să purtaţi îmbrăcăminte de culoare închisă.

Timpul de procesare a cererii la ghişeu este de 20-30 de minute. În rare cazuri, timpul se poate prelungi şi la o oră. Cererea dvs. este procesată de funcţionarul consular cât timp dvs. vă aflaţi la ghişeu şi este trimisă on-line, în aceeaşi zi, la Serviciul de Paşapoarte din România. Ulterior, Ministerul de Interne va fabrica paşaportul în ţară (conţine un cip electronic care poate fi realizat doar în ţară) şi este trimis la Secţia Consulară unde ajunge după 3 - 5 săptămâni de la momentul depunerii cererii. În rare cazuri, această perioadă se poate prelungi până la 90 de zile.

Cum intru în posesia paşaportului?

După 5 săptămâni de la depunerea actelor, paşaportul dvs. ar trebui să fi fost deja trimis din ţară, de la Serviciul Paşapoarte, şi să se afle la Secţia Consulară din Bratislava. Pentru a verifica dacă noul dvs. paşaport a sosit, vă rugăm să contactaţi telefonic Secţia Consulară.

Pentru a ridica paşaportul, va trebui să vă prezentaţi personal la Secţia Consulară şi să vă identificaţi cu pașaportul anterior sau, în funcţie de caz, cu cartea românească de identitate.

 

Inchiderea sectiei consulare

19.07.2019

Stimați concetățeni, Va informam ca, începând cu data de 20.07.2019 serviciile consulare ale Ambasadei…

Consultare publica - secții de vot pentru alegerile prezidențiale

07.08.2019

Stimaţi concetăţeni, În zilele de 8-10 noiembrie 2019, respectiv, 22-24 noiembrie a.c., va fi organizat…

Înregistrarea la alegerile pentru Președintele României

02.08.2019

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din 8, 9 și 10…

Marcarea Zilei Naționale a României și a Centenarului la Bratislava

04.12.2018

În zilele de 1 şi 3 decembrie a.c., a fost marcată, la Bratislava, Ziua Naţională a României şi aniversarea a…